Cine este El, primarul Chișinăului

E un tînăr care trăiește pentru comunitate, atingînd performanțe înalte; știe și gustul amar al politicii din opoziție, dar și pe acela dulce al puterii. Are o gîndire strategică, dar este atent la detalii și, de multe ori obligat să răspundă pentru problemele orașului acumulate pe parcursul ultimilor 50 de ani.

Născut la 9 august 1978 la Chișinău și primii ani de viață i-a petrecut la Colonița, la bunici. Pe urmă un an la gradiniță. Apoi Liceul „Gheorghe Asachi”… Aici majoritatea notelor de 5, dar și cîțiva de 4. La purtare avea 2, din această cauză nu a fost primit printre pioneri din prima, era obraznic. Apoi Dorin Chirtoacă a luat drumul străinătății. Întîi a studiat în România, apoi în Franța. Este absolvent a facultății de Drept a Universități din București și licențiat în drept european la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene.

Oricît de mult i-ar fi plăcut Dreptul, ceva îl împingea sub lumina reflectoarelor. Primul pas l-a făcut în calitete de redactor-șef  la emisiunea „Surprize, surprize” a Andreei Marin, de la TVR. Dar dorul de casă a învins în cele din urmă dragostea pentru televiziune şi în 2005 s-a întors la Chişinău, cu gânduri mari, pe care şi le-a împlinit în 2007, când a ajuns primar al Capitalei.

Felul simpu de a fi camuflează, la prima vedere, orgoliul și încăpăținarea moștenite din zodia Leului. A dovedit că este pasionat de mașinări dar conduce un Opel roșu, cu o vechime de 16 ani. Este dependent de neam, adevăr istoric și primărie.

Poartă ochelari de la 15 ani. Chiar dacă i s-ar potrivi diferite forme și mărimi, Dorin Chirtoacă preferă ochelari cît mai „invizibili”, cu lentilă prinsă pe fir și care să-i ofere maximum de comoditate. Încă o cerință a dlui primar față de acest accesoriu – să fie ușor și nesimțiți pe nas pentru că și așa are prea multe griji pe cap.

Spune că nu-i ajuge doar o trasătură pentru a fi un primar bun „Nu le pot rezelva pe toate odată.” „Uneori sunt prea încăpăținat, alteori poate analizez prea mult niște lucruri. Pe de altă parte, dacă ești dur și nu ai pîrghii, riști să devii isteric. Prefer să construiesc un sistem în care cei care muncesc să fie motivați să lucreze”, spune primarul capitalei.

După patru ani petrecuţi la conducerea Primăriei, Dorin Chirtoacă spune că mai are câteva promisiuni de onorat şi de aceea a candidat din nou – drumurile nu sunt nici pe departe bune, înnoirea parcului de troleibuze abia a început, cât despre autonomia locală, a rămas la nivel de intenţie.

Articolul anterior
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. intr-adevar un om ce merita tot respectul nostru!

    Răspunde

Lasă un comentariu